Eerste rechtszaak gewonnen!

Anderhalf jaar geleden huurde ik mijn eerste studio. De makelaar vroeg daarbij courtagekosten, bemiddelingskosten, contractkosten of hoe je het ook wil noemen. Ik wist dat dat niet mocht, maar had zoiets van: “iedere makelaar doet het en ik moet een huis hebben dus het moet maar”. Ik wist dat het veel geld zou zijn, om precies te zijn eenmaal de huur plus btw erbij. Betaald en vergeten maar, dacht ik toen.

Een paar maanden later ben ik toch maar gaan uitzoeken of het écht niet mocht. Ik had namelijk gehoord dat je het geld achteraf zou kunnen terugeisen. En dat klopte inderdaad: je kan het terugeisen. Dus ik heb netjes een brief gestuurd, aangetekend. Daar heeft mijn makelaar niet eens voor getekend, hij voelde de bui kennelijk al hangen. Later zei hij dat hij op vakantie was. Ja, ik zou als ik een makelaarskantoor was ook mijn post drie weken bij het postkantoor laten liggen. Logisch joh!

Toen kwam ik erachter dat doordat ik nog student was, ik de rechtsbijstandsverzekering van mijn ouders bij DAS kon gebruiken. Handig! Dus die hebben eerst nog brieven gestuurd. En gebeld. En uiteindelijk een rechtszaak ervan gemaakt. En toen zat ik ineens in een rechtszaak. Niet dat ik zelf iets moest doen of dat ik zelf iets zou moeten betalen mocht het misgaan, want daar is die verzekering voor. Sterker nog: ik hoefde zelfs nergens bij aanwezig te zijn.

Een paar dagen geleden kreeg ik de uitslag binnen en die is – zoals de titel al verraden heeft – precies wat DAS/ik hebben geëist! Ik krijg mijn geld terug, DAS verdient er wat aan én mijn makelaar moet op de blaren zitten. Meer dan dat had ik niet gehoopt.

Aan iedereen die zoiets heeft meegemaakt: vraag alsjeblieft je geld terug! Ja, je krijgt er irritaties door met je makelaar, en misschien daardoor ook met je verhuurder, maar alle makelaars maken ongelofelijk misbruik van zwakke huurders die gewoon woonruimte nodig hebben. De overheid doet er niets tegen. Was er maar een boete die verdubbelde per keer dat een makelaar bemiddelingskosten zou vragen… dan zouden ze er wel mee stoppen. Al begrijp ik wel dat dat niet kan door hoe de wet werkt (civiele zaken en strafrechtelijke zaken die volledig gescheiden zijn), helaas.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk met de tag . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Eerste rechtszaak gewonnen!

 1. Laura zegt:

  Een vriendin van mij had dit ook, maar hun verzekering wilde het niet aan omdat de rechtszaak meer zou kosten dan het geld dat ze zou terugkrijgen. Gefeliciteerd in ieder geval!

  • Renze zegt:

   De verzekering mag niet beslissen om een zaak niet te doen, dacht ik? Anders kunnen ze altijd nee zeggen maar blijf je wel elke maand ervoor betalen. Denk dat het onder het minimumbedrag zat van de verzekering, dat is meestal een paar honderd euro. Daar zat ik gelukkig boven 🙂 bedankt!

 2. Esra zegt:

  Gefeliciteerd! 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *