Voorschot verwarming: het kan beter, Portaal

Situatie: ik ben in oktober 2013 begonnen met huren van mijn woning. De kosten voor verwarming lopen via mijn verhuurder. De vorige huurder betaalde €154 (!) per maand aan voorschot, een mega hoog bedrag. Mijn aanspreekpersoon dacht dat €94 beter zou zijn, dus dat hebben we afgesproken en dat heb ik ook betaald.

In juli van 2014 kreeg ik de afrekening van de verwarming over 2013. Dat waren drie maanden: oktober, november, december. Oké, die drie maanden waren gemiddeld warmer dan normaal, maar toch heb je normaal gesproken je verwarming veel aan in die periode. En toch kreeg ik geld terug. Toen ging ik berekenen met de meterstanden die ik had t/m juli (ik kan het zien op mijn verwarming) wat ik ongeveer over het hele jaar zou moeten betalen en daar kwam een veel lager bedrag uit dan het voorschot was. Dus ik heb hem laten verlagen na €60 (aan de hoge kant), waarna ik een half-onvriendelijke brief kreeg met de boodschap dat als de afrekening negatief voor mij zou uitkomen ik het bedrag toch echt gelijk in één keer moest betalen en dat het mijn eigen verantwoordelijkheid was. Dat kon wat aardiger, maar goed.

Nu zijn we een paar maanden verder en heb ik dit jaar nauwelijks meer verbruikt dan vorig jaar, terwijl dit jaar 10 maanden voorbij zijn gegaan en ik vorig jaar maar 3 maanden had. Ik sta nu op 1004 verbruikte eenheden, vorig jaar waren dit er 886. Oftewel: mijn verwarming heeft héél weinig aangestaan. En ik kreeg al geld terug! Dus ik weer berekenen wat ik terug zou krijgen, met de aanname dat de vaste kosten gelijk blijven, alleen dat ik nu voor 12 in plaats van 3 maanden moet betalen.

De scenario’s:
-Als ik de verwarming uit heb staan, krijg ik meer dan €500 euro terug, de helft van mijn voorschot!
-Als ik een evenredig deel van dit jaar opnieuw verbruikt (1004/10*2=201), krijg ik €475 terug.
-Als ik even veel verbruik als vorig jaar in de laatste 3 maanden (886), krijg ik €350 terug.-Als ik even veel verbruik als ik tot nu toe dit jaar heb verbruikt (1004), krijg ik €325 terug.
-Als ik het dubbele verbruik als vorig jaar in de laatste 3 maanden (886*2=1772) – wat wellicht kan zijn bij een zéér extreme winter vanaf nu, al lijkt dat juist niet te gaan gebeuren -, krijg ik €175 terug.

Oftewel: ik krijg €175 tot €500 terug. Veel geld, als je het aan mij vraagt. Dan vraag je je af of je dat geld niet wat eerder kan terugkrijgen dan juli volgend jaar, 18 maanden na de eerste betaling van het voorschot. Nee, dat kan écht niet. Oneerlijk als je het mij vraagt. Ik zet het op een rijtje:
-Ik heb niet zelf het bedrag bepaald; daar heb ik geen verstand van. De man die dat bepaald heeft, wel, mag ik toch aannemen. En die heeft daarin tekortgeschoten aangezien ik veel geld ga terugkrijgen.
-Ze passen het bedrag niet automatisch zelf aan, daar moet je zelf initiatief voor tonen. Dat kan veel beter.
-Als je te weinig hebt betaald, worden ze onvriendelijk en móet je het in één keer terugbetalen, zo snel mogelijk, want anders… Je kan daar ook op anticiperen als woningcorporatie door je huurders te waarschuwen na een strenge winter en alles even na te lopen. Geen idee of ze dat doen, ik heb nog geen strenge winter gehad. Maar andersom kan net zo goed en dat is niet gebeurd.
-Zelf zijn ze echter niet zo snel als zou kunnen. Dit jaar waren er vertragingen in de afrekeningen die zij niet zelf veroorzaakt hebben, maar waar ze wél aansprakelijk voor zijn. En dan komen ze er vanaf met een ‘sorry, het komt zo snel mogelijk’. Als een huurder dat zou doen, zou de woningcorporatie boos worden en boetes uitdelen. Waarom mag ik mijn woningcorporatie geen boete geven? Wel zo eerlijk.
-Het geld krijg je pas ná juli in het jaar erna terug. Als ik uitga van het bedrag dat ik ongeveer terug ga krijgen (€400) met een rentepercentage dat over de lange termijn het gemiddelde is (5%), dan is dat toch €20 dat mijn woningcorporatie verdient aan al die extra voorschotten. Daar zie ik niks van terug. Niet dat €20 zoveel is, maar wel als je kijkt over alle woningcorporaties in Nederland: 50 miljoen. Oeps.

Alle voordelen liggen bij mijn woningcorporatie. Ik als huurder heb er geen één. Ik kan vast niet het voorschot op €0 zetten, en dan zelf sparen, zelf rente vangen en achteraf het hele bedrag in één keer betalen. Moet ik dan maar bewust het bedrag altijd te laag zetten, omdat dat in mijn voordeel is? Natuurlijk, nu het bedrag te hoog staat, krijg ik achteraf geld terug en daar ben ik op dat moment blij mee. Maar als ik wil sparen, dan doe ik dat liever zelf, zodat ik er alle controle over heb. Nu heb ik er geen controle over.

Dus Portaal, misschien kan je eens kijken naar hoe alles hieromheen werkt. Uiteindelijk maakt het voor mij niet heel veel uit, ik koop volgend jaar in de zomer wel een mountainbike, die wil ik toch nog. Maar ik had hem ook het einde van dit jaar kunnen hebben als het voorschot precies zoveel was als dat ik verbruik…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *