Piratenpartij

Ruim drie jaar geleden raakte ik ervan overtuigd dat de Piratenpartij voor mij een goede partij was. Met een heleboel goede standpunten zoals transparantie, meer macht bij de kiezers, meer vrijheden, minder octrooien en ga maar door. Met die standpunten ben ik het helemaal eens.

Maar… Op een gegeven moment kwam ik via-via meer te weten over bepaalde groepen die de Piratenpartij ook steunen, en dan ook nog eens van heel dichtbij. Ik kwam te weten waar ze zich mee bezig houden (drugs, heel veel drugs). En dan is het heel makkelijk te bedenken waarom zij de Piratenpartij steunen, want de Piratenpartij is ook voor meer vrijheden rond drugs. Elke keer dat ik het partijprogramma heb bekeken, vroeg ik mij al af waarom ze zoveel vrijheden rond drugs zouden willen. Wat mij betreft is er niets goed aan drugs, ook niet aan drugs waar je zogenaamd niet verslaafd aan kan raken (psychedelica). En misschien is kan je er wel echt niet verslaafd aan raken, maar dan nog steeds zie ik geen enkele reden om ooit drugs te nemen.

Die bepaalde groepen, inclusief mensen die in de kern van de Piratenpartij zitten, steunen de Piratenpartij veel meer uit eigen belang dan uit andere belangen. Dat zullen ze vast niet op die manier naar buiten dragen, maar als puntje bij paaltje komt en de Piratenpartij zou niet langer extra vrijheden rond drugs willen, dan zal zo’n groep gegarandeerd de Piratenpartij niet meer steunen. Dat vind ik een kwalijk iets: ik wil niet dat een partij waarop ik stem een one-issuepartij is, oftewel dat het voornamelijk om één ding draait. Dat is met 50Plus zo en daar ben ik fel op tegen: één groep voortrekken zorgt ervoor dat precies die groep op jou gaat stemmen en dat alle andere groepen er nadeel van hebben. Dat is niet goed voor de samenleving, met uitzondering van jouw groep.

Dat drugs het belangrijkste punt is, vind ik dan nog eens kwalijker. Het liefste zou ik drugs helemaal weg willen hebben, al zou ik niet weten hoe, maar goed. Ik zie er niets goeds aan en ik zie niemand opleven na drugs gebruik. Ik zie alleen maar verslaafde mensen (fysiek of psychisch), veel geld dat wordt uitgegeven, geen vooruitgang en zoveel mogelijk verbergen. Het liefste zou ik zelfs alcohol weg willen hebben, want dat is net zo slecht als drugs en ook daar zie ik niets goeds aan. Dat zie ik echter nog niet zo snel gebeuren met alle verslaafden, want wie drinkt er niet elke week alcohol?

Helaas kan ik nu niets anders concluderen dan dat er geen enkele partij is waar ik aansluiting bij voel, en dat vind ik toch wel heel erg jammer. Kan er geen partij komen zoals de Piratenpartij, min al het drugs gebeuren? Ik stem voor!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Piratenpartij

 1. David van Deijk zegt:

  Beste Rene,

  De Piratenpartij is niet voor drugs. De piratenpartij is wel voor een verstandig beleid rond drugs. Het beleid wat de afgelopen jaren gehanteerd is heeft vaak niet gewerkt. Een enorme toename van straatdealers in de zuidelijke helft van het land waar de wietpas tijdelijk ingevoerd is. Drugs zijn geen nieuw probleem, we kunnen gewoon kijken wat er in het verleden geprobeerd is en wat gewerkt heeft. Het met kracht proberen te verbieden lijkt de meest logische oplossing maar in het verleden is dat nooit effectief gebleken en heeft vele negatieve bijeffecten gehad.

  Een geschiedkundige over wat de beste oplossing is om heroine verslavingen te verminderen:
  http://www.huffingtonpost.com/entry/solutions-heroin-crisis_5655f0afe4b079b28189efcd?cps=gravity_5020_-3127692306734801583

  veel voorkomende misverstanden over verslaving ( 6 minuten):
  https://www.youtube.com/watch?v=ao8L-0nSYzg

  • Renze zegt:

   Het gaat er mij niet eens om dat drugs per se verboden moet zijn, maar wel dat een groep mensen binnen de Piratenpartij voor versoepelde drugswetgeving is om er zelf van te profiteren. Als dat de enige reden is om de Piratenpartij te steunen, ben ik weg.

 2. frank zegt:

  Die fout is inderdaad eens gemaakt rond de id-plicht in koffieshops. Daar is een hoop campagne over gevoerd want in strijd met de privacy, maar toen ze voet aan de grond dachten te hebben lagen er toch alleen SP-folders. Dit soort mensen kruipt het liefst tegen de macht.
  We lopen nu hetzelfde risico met het basisinkomen.
  ( PS. Ik vind drugs ook niks, maar ik denk niet dat het een regeringstaak is om ons tot een goed leven te verplichten)

  • Renze zegt:

   Dat is natuurlijk in eerste instantie geen regeringstaak nee, alleen zie ik wel dat mensen die (veel) drugs (inclusief alcohol) gebruiken vaker dan gemiddeld gebruik maken van overheidsgeld*. En of dat nou de zorg, bijstand of iets anders is, maakt niet eens uit. Daar wil ik niet voor betalen eerlijk gezegd, dan ben je in principe gewoon hun plezier aan het financieren.

   * of dit ook echt onderbouwd is door harde cijfers, weet ik niet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *