Bordspel review: Camel Up

Camel Up is een party spel voor 2 tot 8 personen (met uitbreiding ‘Camel Up: Supercup‘ tot 10 personen). In dit spel ga je wedden op kamelen die een wedstrijd houden. Het spel gaat snel, want je kan maar één ding per beurt doen, waardoor iedereen vaak aan de beurt komt. Het duurt ongeveer een half uurtje.

Camel UpSpeluitleg
In dit spel is het de bedoeling om zoveel mogelijk muntjes te krijgen. Muntjes kan je op een paar manieren krijgen:  1) door te dobbelen, 2) door een oase of fata morgana neer te leggen,  3) door te wedden op welke kameel na deze ronde als eerste staat, of 4) door te wedden welke kameel als eerste of laatste eindigt bij het einde van het spel. Doordat de kamelen kunnen stapelen en samen kunnen bewegen, kan alles heel snel veranderen en is het altijd maar weer de vraag welke kameel goed gaat eindigen en welke slecht.

Als je dobbelt, pak je de piramide en druk je zodat er één dobbelsteen uitrolt. Elke kameel heeft één dobbelsteen in de piramide zitten, met alleen de cijfers 1, 2 en 3 erop (allen tweemaal). Kamelen zitten op elkaar als ze op hetzelfde vakje staan. Dan gaan alle kamelen die bóven de gegooide-dobbelsteen-kameel staan ook even veel vakjes mee. Als alle dobbelstenen uit de piramide op zijn, begint een nieuwe ronde en gaan alle dobbelstenen weer de piramide in. Peer keer dat je hebt gedobbeld krijg je één muntje.

Als je een oase of fata morgana neerlegt, zorg je ervoor dat een kameel (of meerdere kamelen als er meerdere samen bewegen) op het vakje waar de oase of fata morgana ligt, één extra stap vooruit gaat (oase), of achteruit (fata morgana). Hiervoor krijg je één muntje. Je kan ook een oase of fata morgana van jezelf of een ander omdraaien als hij eenmaal op het bord ligt, maar daar krijg je geen muntjes voor. Dat kan wel héél tactisch zijn…

Als je wed op welke kameel na deze ronde eerste staat, krijg je 5, 3, 2, 1 of -1 muntjes, afhankelijk van welk kaartje je pakt (kaarten met 5, 3, 2: hoe eerder je pakt, hoe hoger het getal) of op welke plaats je kameel eindigt (kameel eindigt 1e: 5, 3 of 2; 2e: 1; 3e/4e/5e: -1). Een kameel is eerste als hij zo ver mogelijk is gelopen én bovenaan het rijtje kamelen staat.

Als je wed op welke kameel als eerste of laatste eindigt bij het einde van het spel, kan je zelfs tot 8 muntjes winnen als je de eerste bent die daarop heeft gewed (die kameel op die plek). Natuurlijk moet hij dan wel bovenaan staan en als eerste over de finish zijn, want dan is het spel afgelopen, of onderaan het laatste rijtje om als laatste te eindigen als de eerste over de finish is.

Wat ik er zo leuk aan vind
In dit spel komt de echte gokker in jou naar boven. Ga je voor het grote risico en pak je de 5 van een kameel die wat achter ligt? Of dobbel je liever voor het zekere muntje, met het risico dat de speler na jou heel makkelijk muntjes kan halen door hoe je dobbelt? Doordat de kamelen op elkaar stapelen, kan alles heel snel veranderen. Iemand die voorstaat aan het begin van het spel, hoeft bovendien niet te winnen: uiteindelijk wordt dat bepaald door wie op heeft gewed op de kamelen die eerste en laatste zijn geworden. En ook daar zit tactiek in: wed je al vroeg in het spel, met het risico dat alles veranderd? Of laat, met het risico dat iedereen al gewed heeft en jij daardoor minder muntjes krijgt?

Iedereen vindt dit spel leuk, het gaat snel én het is leuk met weinig (2) én veel (tot 8) spelers. Het is ook simpel om uit te leggen en wordt snel nog een keer gespeeld, want er is altijd wel iemand die vond dat hij ongeluk had, of die zegt dat de winnaar teveel geluk had.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Bordspellen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *