Stage

Deze week heb ik alweer mijn vijfde stage week erop zitten. Of om precies te zijn: mijn Master Thesis Project. Afstudeerstage, thesis, hoe je het ook noemen wil: het gaat allemaal om hetzelfde. Bij mij is het een half jaar fulltime stage lopen (30ECTS x 28 uur = 840 uur) en daarin schrijf je ook een thesis van een pagina of 80. In mijn stage combineer ik informatica en bedrijfskunde – de twee richtingen waar ik ook tijdens mijn master mee bezig ben (geweest).

Iets meer dan een half jaar geleden begon het eigenlijk al. Of nou ja, toen begon de mindere kant van het schoolleven. Of misschien wel de betere kant. Ik kwam er eind van de zomervakantie over dat ze weer eens een vak hadden verplaatst, en dat was precies het vak dat ik per se moest volgen. In plaats van in het eerste semester (sep – jan), zat hij nu in het tweede semester (feb – jun). En zoals gewoonlijk hadden ze niemand op de hoogte gesteld (van te voren zeggen wat je gaat veranderen als universiteit? Ho maar. Die studentjes boeien niet). Oftewel: ik moest een vak naast mijn stage volgen. En mijn stage is echt fulltime, dus dat ging natuurlijk niet.

Uiteindelijk heb ik het zo geregeld dat ik mijn stage ook met minder uur mag doen, en zo loop ik nu 32 uur stage per week en volg ik daarnaast dat vak wat ongeveer 8 uur per week zou moeten kosten. En door een mooie meevaller valt mijn vak op twee dagen, precies rond de lunch. Aangezien ik stage loop in Deventer, is het ondoenbaar om heen en weer te reizen om nog een keer ‘s ochtends en ‘s middags daar te zitten (ik zou anders van 9 tot 12 en van 14 tot 17 daar kunnen zijn, in ruil voor bijna even veel reistijd). Dus loop ik alleen de eerste drie dagen van de week daar stage, en kan ik nog een dag thuis werken. En dat vind ik wel ideaal. En dat is de goede kant ervan, waar ik stiekem wel heel erg blij mee ben.

Ondertussen ben ik vijf weken verder. En tot nu toe bevalt het mij wel. Ik ben de eerste drie dagen van de week heel druk bezig en bij mijn stagebedrijf kan ik dan hard werken. Tijdens de eerste weken ben ik vooral bezig geweest met mijn Research Proposal, en als het goed is, krijg ik binnenkort de formele goedkeuring dat ik met mijn onderzoek mag beginnen. Ik ben ook al bezig geweest met een hoop andere dingen (layout van mijn thesis alvast maken, introductie een eerste versie schrijven, heul veul literatuur zoeken (inmiddels 168 PDF’jes opgeslagen, oeps), enzovoort). En natuurlijk leer ik het bedrijf een beetje kennen. Vooral dat laatste vind ik interessant: echt zien hoe het er in een bedrijf aan toe gaat.

En eerlijk gezegd gaat het zoals ik had verwacht. Tijdens je studie hoor je docenten bij elk vak zeggen: “ja dit moet je écht op deze manier doen, want anders…”, maar in de praktijk gaat het gewoon veel pragmatischer en wordt er alleen gebruikt wat daadwerkelijk handig is. Dat vertellen docenten je niet, en dat idee had ik ook al wel. Voor mijn thesis heb ik ook al heel veel methodes, frameworks, modellen, enzovoort, enzovoort, enzovoort, voorbij zien komen. Dat kán gewoon niet allemaal worden toegepast.

Waar mijn thesis dan over gaat? Ik ga het test proces verbeteren van een afdeling binnen Topicus (daar waar ik stage loop)*. En dat is eigenlijk precies de richting waarop ik wil gaan ná mijn studie: ofwel bezig houden met processen, ofwel met testen, ofwel gewoon beide! Dus ik kan nu goed kijken naar of ik het ook echt leuk vind. En zo niet, dan kan ik nog voor iets anders kiezen voordat ik daadwerkelijk ergens werk.

* = Om helemaal precies te zijn: ik ga het test proces niet daadwerkelijk verbeteren, maar ik ga opschrijven hoe het verbeterd kan worden, want voor het daadwerkelijk verbeteren is geen tijd, laat staan dat ik daar de autoriteit voor heb. Om het te kunnen verbeteren, moet ik eerst richtlijnen schrijven voor welke testtechnieken in het algemeen in welke situaties het beste werken, om zo te kunnen bepalen welke combinatie van testtechnieken deze afdeling binnen Topicus nodig heeft. En ondertussen ga ik ook nog met kleine groepjes (+-6 mensen) om tafel zitten om erachter te komen hoe het nu gaat qua testen en wat de wensen op dat gebied zijn.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *