Contactloos betalen

Inmiddels kan je alweer een hele tijd contactloos betalen. Zelf kwam ik het pas de afgelopen paar maanden tegen: in een aantal verschillende winkels werd tegen mij gezegd dat ik ook contactloos kon betalen. Dat probeerde ik na een paar keer eens een keer uit. En wat bleek? Het kon echt. Mooi, zou je denken.

Maar waarom kan ik contactloos betalen terwijl mij daar nooit iets over gezegd is en ik niets heb ingesteld? Waarom wordt het opgedrongen? Dat dacht ik niet meteen, maar ik stond wel gelijk stil bij de talloze mogelijkheden ervan. Als je je pinpas nergens meer in hoeft te doen, wordt skimmen nog makkelijker.

Een tijdje later vond ik dat ik er wat aan moest doen, en dus zette ik contactloos betalen lekker weer uit. Dat deed ik nadat ik wat meer informatie had gezocht over contactloos betalen, en wat is er aan de hand? Skimmen is inderdaad nog veel gemakkelijker geworden. Je hoeft geen pinpas meer te stelen, je hoeft geen pincode meer af te lezen: alles kan zonder dat jij het door hebt.

De Consumentenbond heeft er een filmpje over gemaakt. Je kan sowieso bij iedereen die contactloos betalen heeft aanstaan tot 25€ per keer en tot 50€ per dag skimmen, als je het benodigde apparaatje hebt. Daarvoor hoef je alleen het apparaatje langs de pinpas te halen. En dat werkt ook als hij in een normale portemonnee, tas of broekzak zit.

Daarnaast kan je meer skimmen als je de pincode van iemand weet. Dit kan je vaak vrij makkelijk afkijken, of je zorgt voor een ander apparaatje dat de warmte kan scannen van de toetsen van waar je je pincode in toetst. Door de warmte te zien, kan je zien wat iemands pincode is. Als je de pincode weet, zorg je dat jouw apparaatje de pinpas van een ander kan scannen, en dan kan je de juiste pincode intoetsen en tadaaa, het geld staat op je rekening! (Of op die van een katvanger.)

Maar wat zeggen banken op al hun website? Dat je áltijd boven de 50€ per dag je pinpas moet invoeren. En dat is gewoon niet waar. Banken zeggen ook dat ze al het geld dat onterecht afgeschreven wordt, terug overmaken. En of dat waar is, dat zou ik niet willen proberen. En het is helemaal niet nodig. Wat is er onhandig aan een pincode intoetsen? Het kost een seconde of 15 inclusief wachttijd, lekker belangrijk! En het is vele malen veiliger dan per se contactloos willen betalen.

Wat kan je ertegen doen? Natuurlijk kan je heel gemakkelijk contactloos betalen uitzetten, en dan ben je er gelijk helemaal vanaf. Je kan limieten lager zetten, maar dan kan je nog steeds geld kwijt raken tot dat limiet. En als laatste kan je je pinpassen in een aluminium behuizing doen. Maar dat kost geld. En als je pasjes gestolen worden, ben je nog steeds 49€ kwijt. Of als iemand je pasjes even ‘leent’ zonder dat jij het door hebt.

Ik vind het vooral kwalijk dat banken er zo makkelijk over doen, en ook de Betaalvereniging Nederland. “Doorlopen mensen, niets aan de hand” en “wij van wc-eend, vinden contactloos betalen héél leuk, makkelijk en handig!”

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *