Over software testen: kwaliteiten van een tester

Mijn uiteindelijk doel met deze serie is om meer mensen geïnteresseerd te krijgen in testen. Ik vind het heel leuk om te doen, en er zijn genoeg baankansen in. Maar wat zou een tester nou moeten kunnen? Welke kwaliteiten moet een tester bezitten? Daarom een lijstje van alle kwaliteiten die heel nuttig zijn als tester, en waarvan sommige zeker noodzakelijk zijn. Anderen zijn ook weer aan te leren, of in ieder geval op te poetsen als het niet je sterkste punt is. Niemand bezit ze allemaal, en dat wordt natuurlijk ook niet van je gevraagd.

Affiniteit met IT is iets dat je zeker nodig hebt. Heb je niks met de IT? Dan zal je testen ook niet leuk vinden.

Analytisch zijn is één van de belangrijkste kwaliteiten die een tester moet hebben. Door je analytische vermogen kan je als tester bepalen wat voor test cases het meest nut hebben in zo min mogelijk tijd. Je kan dankzij je analytische vermogen een bug snel lokaliseren en omzetten in een test resultaten die zo makkelijk mogelijk te gebruiken is door een developer.

Communicatieve vaardigheden zijn nodig om de test resultaten op een goede manier aan de developers over te brengen. Je wil als tester niet té negatief overkomen, want uiteindelijk doet een developer ook gewoon zijn werk, en je kan nou eenmaal niet foutloos programmeren. Als tester heb je ook goede communicatieve vaardigheden nodig om je test resultaten te verdedigen. Soms zal een developer zeggen dat wat jij hebt gevonden op de huidige manier moet werken. Als tester wil je daar tegenin gaan, of op een andere manier documenteren dat je het hebt gevonden en dat het een verbeterpunt is.

Creativiteit vind ik heel belangrijk. Je wil out-of-the-box kunnen denken als tester, zodat je niet alleen de standaard test cases bedenkt, maar ook de ietwat ingewikkeldere test cases, of juist iets dat heel onlogisch lijkt behalve in die ene uitzonderingssituatie die jij net hebt bedacht.

Empathisch vermogen heb je als tester ook nodig. Je wil je niet alleen kunnen inleven in je teamgenoten, maar óók in een bepaalde groep gebruikers (nieuwe gebruikers, hele ervaren gebruikers, gebruikers die de software het liefst kapot maken, …). Je wil je in zo iemand verplaatsen zodat je vanuit dat perspectief nieuwe test cases kan bedenken, zodat je de kwaliteit zo goed mogelijk kan bewaken.

Flexibel. Af en toe komt het voor dat er ineens iets heel belangrijks tussendoor komt. Jij als tester zult daar flexibel in moeten staan en dat gelijk moeten oppakken als klanten wachten op de functionaliteit. Misschien moet je dan iets minder goed testen, en misschien heb je er een iets minder goed gevoel bij, maar de klant is en blijft koning. En klanten snappen ook dat iets niet perfect is als het op korte termijn gemaakt moet worden.

Gestructureerd werken is als tester zeer belangrijk. Als je “maar wat doet”, moet je dat nog steeds op een gestructureerde manier doen. Je wil niet uit het oog verliezen dat je één knop al 100 keer hebt aangeklikt en dat de kans klein is dat je daar nog een bug in vindt. Bovendien kan je te maken krijgen met vooropgestelde test cases die je gestructureerd moet afwerken.

Gevoel. Niet echt een kwaliteit, maar wel belangrijk. Op een gegeven moment zal je uit ervaring moeten kunnen bepalen of iets ‘goed genoeg’ getest is, of je er genoeg vertrouwen in hebt dat alles werkt zoals het zou moeten werken (op je test resultaten na).

Inzicht in IT is heel handig, maar niet noodzakelijk als je alleen manueel test (voor automatisch testen is het wel noodzakelijk). Als tester is het heel handig om te snappen hoe programmeren werkt, hoe een developer denkt, waar gevaren voor bugs zitten. Aan de andere kant is dit ook iets dat vrij makkelijk te leren is, makkelijker dan soft skills.

Kritisch. Als tester ben je kritisch op wat er gemaakt is, en ga je nogmaals af of dit wel echt de meest logische manier is. Moet de volgorde niet toch anders? Mist er niet deze of die functionaliteit? Alles kan je als tester benoemen. Of het ook daadwerkelijk veranderd, is nog een tweede. Dat je samen met het team bewuste keuzes maakt over wat er wel en niet verandert is, staat namelijk los van je werk als tester.

Onafhankelijk, want als tester werk je alleen of heb je in ieder geval een grote mate van zelfstandigheid. Het komt niet veel voor dat een tester echt intensief samenwerkt met andere testers, en dat je samen één ding test. Meestal test elke tester een bepaald onderdeel, waardoor je ook niet direct feedback krijgt op hoe je test. Je zult daar zelfverzekerd genoeg in moeten zijn zodat je op een onafhankelijke manier kan testen.

Perfectionistisch ben je als tester sowieso. Staat dat ene lettertje niet goed? Gewoon vertellen. Het kost een paar seconden om te verbeteren en het zal daarna nooit meer iemand irriteren.

Precisie, of oog voor detail is als tester heel belangrijk. Je wil namelijk zoveel mogelijk zien. Elke pixel die verkeerd staat, merk jij als tester op. Je wil zo precies mogelijk elke bug opsporen.

Prioriteren is belangrijk op een dagelijkse basis. Als tester zul je nooit maar één ding kunnen doen. Dus waar kies je voor: eerst 10 dingen testen die een paar minuten kosten, of beginnen met die grote functionaliteit waar je de hele dag mee bezig bent? In elke situatie zal dat anders zijn. Bovendien is het prioriteren van test cases ook belangrijk: vaak wil je de belangrijkste test resultaten zo snel mogelijk bij de developer krijgen, zodat die er al mee aan de slag kan gaan. En dus wil je de test cases met het hoogste risico zo snel mogelijk uitvoeren.

Rapporteren, en dan met name voor het maken van test cases en het opstellen van de test resultaten. Deels komt hier ook je analytisch vermogen om de hoek kijken. Uiteindelijk moet je die analytische skills ook kunnen omzetten in een rapport-achtig-iets waarmee je kan laten zien wat je gedaan hebt, waarom, wat er mis gaat (test resultaten), en hoe. Oftewel: de standaard 5 W’s en 1 H (wat, waarom, wie, waar, wanneer, hoe).

Teamplayer zijn is als tester zeer belangrijk. Je bent uiteindelijk niet in gevecht met een developer. Je wil namelijk samen de software zo goed mogelijk krijgen! En daar hoort geven en nemen bij. En daar horen ook complimentjes naar developers bij. Als jij alleen maar je bak met kritiek naar de andere kant gooit, zal de andere kant ook niet welwillend zijn om iets voor jou op te pakken.

Dus: bezit jij de meeste van deze kwaliteiten? Of ben je bereid om eraan te werken? En lijkt je testen leuk? Heb je HBO of WO denkniveau? Word dan vooral Software Tester! Er zijn genoeg traineeships te vinden waar je niet eens een opleiding voor afgerond hoeft te hebben mits je het niveau bezit, en nog meer traineeships waar je zo inrolt met een afgeronde opleiding.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Over software testen: kwaliteiten van een tester

  1. John zegt:

    Goed artikel. Echter, een tester is niet gelijk aan een “software tester”. Je kan ook tester zijn van voedingsproducten of van een fiets of van een nieuwe lamp.

    “Affiniteit met IT is iets dat je zeker nodig hebt. Heb je niks met de IT? Dan zal je testen ook niet leuk vinden.”: Kritisch (als tester) als ik ben… dan zul je testen in de IT niets vinden! 😉 Bezit je de andere eigenschappen wel, wordt dan tester van matrassen, grasmaaiers, drankjes, etc. 😉

    • Renze zegt:

      Je hebt helemaal gelijk. Ik wilde alleen niet de hele tijd “software tester” gebruiken, en het staat al in de titel van de blog.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *