Gelukkig

Gelukkig zijn is zo’n term waarvan eigenlijk niemand écht weet wat het inhoudt. Misschien is het gewoon niet te omschrijven, omdat het voor ieder individu weer iets anders inhoudt.

Voor mij houdt het in dat ik blij ben over een lange termijn, dat ik tevreden ben met wat ik heb, dat ik alles wat ik doe leuk vind en dat ik niet tegengehouden word als ik iets wil doen wat ik leuk vind. Ik vind nogal snel iets leuk en krijg er dan vaak genoeg zin in, dus zelfs het huis schoonmaken kan ik af en toe leuk vinden. Het probleem van dingen niet leuk vinden zal dus niet zo snel optreden, maar het is wel een deel van mijn gelukkig zijn. Bijvoorbeeld als ik een blok op school heb met vakken die ik niet leuk vind en waar ik mij ook amper toe kan zetten, dan ben ik minder gelukkig dan wanneer ik een blok met leuke vakken heb.

Gelukkig zijn is voor ieder individu anders; misschien houdt het voor jou in dat alles in je leven klopt en meer niet. Wat dat dan weer precies inhoudt, ja, dat is natuurlijk maar de vraag, want iets laten kloppen is ook al zo lastig te omschrijven. Voor een ander kan het inhouden dat diegene alles heeft wat hij wilt en weer voor een ander dat die leeft van het minimale. Zo zijn er al 3 verschillende omschrijvingen die genoeg zullen voorkomen, maar die allemaal een andere betekenis hebben.

Wat ik vooral vreemd vind aan gelukkig zijn, is dat iedereen het probeert te zijn, maar niemand het daadwerkelijk is. Iedereen probeert zijn leven beter en geweldiger te maken met allemaal verschillende mediums. De ene gaat elke week driemaal uit, de ander zoekt de liefde op, de volgende schrijft zoveel mogelijk. Alleen maar om dat ene doel te bereiken: gelukkig zijn.

Lukt het? Nee. De meeste mensen proberen zo hard dat ze vergeten om het daadwerkelijk te zijn. Dat is best wel een groot probleem, omdat je met gelukkige mensen een veel betere wereld zou hebben. Iedereen zou blij zijn, niemand zou zeuren, iedereen zou veel opener staan voor nieuwe ideeën, niemand zou ruzie maken. Misschien klinkt dat iets té idealistisch, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

Je moet gewoon gelukkig zijn. Niet proberen. Gewoon doen!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Gelukkig

 1. Lauradenkt zegt:

  Ik definieer gelukkig zijn anders, in de zin dat ik niet denk dat je voor een langere periode aan één stuk gelukkig kan zijn, maar dat er geluksmomentjes zijn. En die komen vaak als ik het juist niet verwacht 🙂

 2. Muireann zegt:

  De meeste mensen associëren geluk met ‘leuke dingen’. Ik niet. Ook slechte dingen hebben plaats in mijn geluk. Het is gewoon de manier waarop je met alles omgaat. Er komen altijd slechte dingen op je pad. Altijd. Het is de kunst om ze te laten komen, misschien zelfs even down te zijn en daarna weer verder te gaan. Gelukkig, als altijd 🙂

 3. Liann. zegt:

  Geluk is inderdaad voor iedereen anders. Ik heb zelf wel – net als Laura – geluksmomentjes.

 4. Isabelle zegt:

  Ik denk dat je wel continu gelukkig kunt zijn maar het vooral merkt tijdens de momentjes, dan denk je ineens hé, ik ben gelukkig.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *