PWS

De duikboot vooraan, het aquarium erachter

Naar een idee van iemanddienugeenblogmeerheeft, dacht ik: “laat ik eens wat over mijn PWS vertellen”. Alleen had de mevrouw van lauradenkt.nl dat idee ook al en nu lijk ik niet meer origineel, maar goed, ik doe het toch. Lekker puh. Dan maar niet origineel zijn.

Ik heb mijn PWS gemaakt samen met één iemand, we waren dus met z’n tweeën. We hadden het geniale idee om een duikboot te maken, gewoon, omdat het kan. Of was het een onderzeeër? Daar hebben we zo’n driekwart jaar over getwijfeld, maar uiteindelijk hebben we het een duikboot genoemd. Wat het verschil is, weet ik nu niet meer, en ik ben te lui om het op te zoeken. We zullen vast een goede reden hebben gehad om het duikboot te noemen, misschien wel gewoon zodat niet overal dat trema stond, ik weet het niet meer.

In ieder geval: een duikboot maken is niet eens zo lastig. Zeker niet als je een aardige man kent die je wilt sponsoren (uiteraard hebben we na afloop de duikboot aan hem gegeven, wees niet bang!), dus geld was geen probleem (kosten zijn niet hoog geweest hoor, wees nogmaals niet bang).

De spanten van onze duikboot


Dus, terug naar het onderwerp: een duikboot maken is niet eens zo lastig. Onze duikboot werkte net zoals een echte duikboot: met extra gewicht erin (+- 11kg, want hij had een inhoud van 11L, en anders ging hij niet onder water), een ballasttank die we vol konden laten lopen en leeg konden pompen met een tandwielpomp, met spanten in het midden, met piepschuim + glasweefsel vooraan en achteraan, met polyester plamuur hier en daar, met een (lood)accu, met een fail-safe systeem (voor als de ballasttank vol zit), met roeren, met servo’s (om te bepalen welke kant de roeren op staan), met een motor én met een supercoole afstandsbediening. Best veel dus. En het werkte (bijna) allemaal vlekkeloos; alleen de roeren waren te klein voor onze duikboot, dus de draaicirkel was een béétje groot. 

En er was één probleem: de duikboot waterdicht krijgen. Zeg maar gerust dat we daar de helft van de tijd mee bezig zijn geweest, op een totaal van 290 uur in plaats van 160 (bijna tweemaal zoveel dus als moest). Hoe dat komt? We moesten hem elke keer nog open kunnen maken, voor als de accu leeg zou zijn bijvoorbeeld. Daardoor moesten we verbindingen hebben die waterdicht waren, maar wel open konden. En dat bleek vrijwel onmogelijk. Op het einde was het ons nog steeds niet gelukt, dat zegt wel genoeg denk ik.

De presentatie ging vlekkeloos. Ons verslag is 57 pagina’s, gedrukt bij een drukker en ziet er best professioneel uit. En 57 pagina’s (21.054 woorden) verslag maken voor iets wat ging om het bouwen… Dat is niet niks. En we hadden we een aquarium geregeld voor tijdens onze presentatie, wat ik echt super vet vond!

Zoveel spullen zaten erin...Blub blub blub...Ik ben trots op wat we gemaakt hebben en ik heb er héél veel van geleerd. Het ‘leukste’ moment was nog toen we hem in een klein meertje/vijver gingen uitproberen en hij zonk doordat er teveel water in kwam. Mijn groepsgenoot is het water in gegaan en liep er gelukkig tegenaan, anders waren we hem kwijt geweest. Niet echt handig een week voor onze presentatie…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta. Bookmark de permalink.

4 Reacties op PWS

 1. Lauradenkt zegt:

  Nee, het zou pas onorigineel zijn als je hetzelfde onderwerp had als mijn pws en dat je dan daarover zou bloggen 😛

  Maar wat een leuk idee voor een pws zeg, echt heel gaaf dat jullie die duikboot gewoon zelf gebouwd hebben 😀

 2. Liann. zegt:

  Echt een super leuk idee!

 3. todd en stan zegt:

  Heey,
  echt een super leuk onderwerp. Wij gaan het namelijk ook over een duikboot doen en hadden ook het plan om een duikboot te maken. Heb je je verslag nog zodat wij kunnen zien hoe je het hebt gebouwd? het zou ons echt enorm helpen, wij lopen namelijk een beetje vast.

  vr. gr
  Todd en stan

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *