Metadenken: vooraf

Een tijdje geleden kwam ik erachter dat niet iedereen op dezelfde manier denkt. Oké, best logisch natuurlijk, maar ik had het mij nog nooit beseft (stomme ik!). Uiteraard wilde ik weten hoe anderen dan wel niet zouden denken, maar ik kon mij niet gelijk een goede manier bedenken om daar achter te komen.

Totdat… Ik mij bedacht dat ik het mensen gewoon kon vragen. En hoe doe je dat beter door ze een email te sturen met de vragen erin? In het echt vragen natuurlijk, maar dan wordt er meestal minder nagedacht over de antwoorden, dus koos ik ervoor om ze te mailen.

Ik koos voor 6 mensen. Ik weet niet waarom 6, wellicht vond ik het gewoon een mooi getal. De mensen zijn allemaal ‘verschillend’ (tenminste, dat heb ik geprobeerd), uit verschillende omgevingen, verschillende soorten mensen. Ik weet niet of dat goed gaat uitpakken, want ik schrijf dit terwijl ik nog geen reactie ontvangen heb – expres welteverstaan.

Ik heb geprobeerd de vragen zó te stellen, dat de beste antwoorden eruit komen rollen. Niet gelijk de belangrijkste vraag stellen, maar eerst zorgen dat de persoon open staat voor het beantwoorden van de vragen en dat de persoon geconcentreerd is. Het zijn 8 vragen geworden.

1. In welke taal/talen denk je?
2. Hoe vaak denk je na?
3. Hoe denk je na?
4. Hoe ontwikkelt een gedachte zich?
5. Wat is jouw laatste positieve gedachte die je wilt delen?
6. Als je een beslissing moet nemen, wie kiest dan: jouw gedachtes of jouw gevoel/onderbewustzijn?
7. Mis je iets als je denkt cq. zou je graag op een andere manier na willen kunnen denken?
8. Sluit je ogen na het lezen van deze zin, denk één minuut na (zonder stopwatch, anders is er een tijdsdruk), laat de gedachte zich afmaken en vertel ons waar je over nadacht!

Sommige vragen zijn wellicht wat overlappend, maar dat is bijna noodzakelijk om zoveel mogelijk antwoorden te krijgen, vond ik.

De komende 2 maanden krijgen jullie de antwoorden te zien. Elke 9 dagen komt er een nieuwe online, met op het eind natuurlijk een (zo kort mogelijke) samenvatting! En wat mij is opgevallen, want dat zal voor iedereen wel anders zijn (vooral ook doordat alleen ik weet wie wie is). Voor vraag 6 kwam ik iets heel interessants tegen, dus ik ga jullie lekker lang nieuwsgierig houden (soms ben ik best gemeen)!

Ik hoop dat het jullie gaat bevallen! Zo niet, dan zie ik je over 2 maanden wel weer…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Vragen met de tag . Bookmark de permalink.

13 Reacties op Metadenken: vooraf

 1. Lauradenkt zegt:

  Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten!

 2. Liann. zegt:

  & ook ik ben erg benieuwd!

 3. harold zegt:

  Wat een leuk idee zeg! Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten hiervan!! Het lijkt mij ook interessant of het per (sub)cultuur verschilt. Of je opvoeding/scholing etc er invloed op heeft.

  Denkt een kind uit de Amazone het zelfde als een kind uit laten we zeggen China hetzelfde op bijvoorbeeld 5 jarige leeftijd.

  • Renze zegt:

   Jammer genoeg ken ik geen 5-jarigen uit de Amazone en/of uit China… Ik zou nog nét iemand uit China kunnen vinden en iemand uit Peru, maar die zijn wel 4x zo oud. En ik betwijfel of ze bereidwillig zijn om mee te doen 🙁 Het is wel iets wat mij intrigeert.

 4. Shirley zegt:

  1. In welke taal/talen denk je?
  Nederlands en Engels.

  2. Hoe vaak denk je na?
  Bijna de hele dag ben ik wel bezig met denken.

  3. Hoe denk je na?
  Ik denk soms alsof ik in een talkshow zit en soms ben ik de alwetende schrijver van een boek, hoewel dat de laatste tijd wel minder is geworden. Ik doe nu meer talkshows.

  4. Hoe ontwikkelt een gedachte zich?
  Zintuigelijke prikkel => opinie => uitwerking / uitbreiding opinie. Bijvoorbeeld:
  Geur van een douchegel ruikt naar mango => hmm dat ruikt lekker => ik heb zin in mango.
  Soms is het ook meer als een mindmap of zo. Dan ben ik zo aan het denken en dan ga ik ineens een volslagen andere weg in.
  Airwick reclame – hoe zou dat ruiken? – Oh nu doen ze er gekleurde cirkels in – rood…hmmm dat ruikt vast naar….eh….- oh er is ook eentje met bruine cirkels… – dus dat is weer kleur en geur aan elkaar linken – zou iets ook nog naar kaneel ruiken als het een andere kleur had? Etc.
  Soms ben ik net Gollum – Smeagol en heb ik hele dialogen met mijzelf.

  5. Wat is jouw laatste positieve gedachte die je wilt delen?
  God, dan moet ik even graven. We hebben de hond net gewassen en ik keek toen straks naar hem en dacht “wat een maffe hond, kijk hem grappig kijken”.

  6. Als je een beslissing moet nemen, wie kiest dan: jouw gedachtes of jouw gevoel/onderbewustzijn?
  Die hebben altijd ruzie met elkaar.
  “Hmm, zal ik dit jurkje wel of niet kopen? Hij is wel leuk of zo…”
  “Ja…uh…bij twijfel niet doen hoor”
  “Ja maar hij is WEL leuk”
  “Waarom twijfel je dan?”
  Erg irritant. Ik weet ook vaak niet welke “stem” (ze klinken hetzelfde natuurlijk, het is gewoon mijn eigen) nu de ratio is en welke mijn onderbewustzijn.

  7. Mis je iets als je denkt cq. zou je graag op een andere manier na willen kunnen denken?
  Ik zou graag minder ruzie met mezelf willen maken. Dat vind ik erg irritant.

  8. Sluit je ogen na het lezen van deze zin, denk één minuut na (zonder stopwatch, anders is er een tijdsdruk), laat de gedachte zich afmaken en vertel ons waar je over nadacht!
  *rinkelderinkel* sleutels, gerinkel, irritant…wat zegt ie (mijn vader) nou allemaal? *klonkklonk* oh het waren centen en geen sleutels.

  Ik heb het ingevuld omdat ik vragenlijsten leuk vind en omdat het kan. 😛 Ik weet dat mijn manier van denken vreemd wordt gevonden, boeien. ;P

  • Renze zegt:

   Ik vind het wel meevallen! Ik had nog nooit aan ‘talkshows’ gedacht als woord, maar dat past wel echt bij mijn gedachtes… En ze lopen vrijwel altijd hetzelfde, alleen het onderwerp verschilt hier en daar af en toe 😛

 5. Naomi zegt:

  Nice, ik ben benieuwd. Weet van mezelf in ieder geval dat ik heel veel denk en mijn gedachtes als een nederig draadje van een spin zich binnen een paar seconden tot een bouwwerk van een spinnenweb ontpoppen. En dat ik altijd naar m’n gevoel luister. Die heeft altijd gelijk.

 6. Saskia zegt:

  Echt vragen om even goed over na te denken 😉

 7. Amai, dat zijn niet zo’n evidente vragen zeg! Ik zou niet zo snel kunnen beschrijven hoe mijn denken werkt. Alleen het volgende zou ik kunnen zeggen over mijn gedachten (ja, ik heb daar effectief ook al over gedacht en dat gevraagd aan mijn vriend of dat bij hem zo ook is 😉 ):
  het lijkt zo dat, als ik nadenk, er een erg abstracte gedachte is, die sneller gaat dan het stemmetje in mijn hoofd dat ze ook effectief verwoordt. Duidelijker dan dat kan ik het echt niet formuleren :p
  Wat ik ook interessant vind, is de werking van de hersenen bij lezen. Er zijn mensen die kunnen lezen zonder de tekst als het ware uit te spreken met het stemmetje in je hoofd, maar door gewoon de woorden op te nemen.
  Intrigerende materie, heel dat hersengedoe!

 8. Gitte zegt:

  Wat interessant! Ik ben echt onwijs benieuwd wat hieruit gaat komen, eerlijk gezegd vraag ik me ook al tijden af hoe andere mensen denken, omdat het natuurlijk inderdaad nevernooit zo kan zijn dat iedereen in het zelfde patroon denkt. Of juist wel, en dan kom je ook weer voor leuke verassingen te staan.

 9. Evelien zegt:

  Ik ben heel erg benieuwd naar de 6 stukjes!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *